PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk vertaald betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is een veelvoorkomende aandoening en komt voor bij 6-15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Bij PCOS bestaat er een verstoring in de balans tussen verschillende hormonen. Vaak zijn de waarden van het Luteïniserend Hormoon (LH, het hormoon dat de eisprong opwekt), het mannelijk geslachtshormoon (testosteron) en een hormoon dat het suikergehalte in het bloed regelt (insuline) verhoogd. Deze verstoring kan de klachten die passen bij PCOS verklaren, zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, vruchtbaarheidsproblemen, acné, overbeharing, overgewicht en stemmingswisselingen.
Meer algemene informatie over PCOS vindt u via de links hieronder (opent een nieuw venster in uw browser):
Voor welke problemen kan PCOS zorgen tijdens de zwangerschap?
Het hebben van PCOS vergroot de kans op gezondheidsproblemen en kan tijdens de zwangerschap voor complicaties zorgen.
Ongeveer een kwart van de vrouwen met PCOS ontwikkelt zwangerschapsdiabetes (suikerziekte). Dit is 3 tot 6 keer zo vaak als vrouwen zonder PCOS (11%). Ook is hun risico op hoge bloeddruk twee keer zo hoog en heeft 9 – 10% van de vrouwen met PCOS een te vroege bevalling. Bij elkaar genomen komt dit voor in in ongeveer één derde van de zwangerschappen bij PCOS. Zowel vrouwen met en zonder overgewicht hebben een verhoogd risico op deze problemen.
PCOS kan hierdoor ook effect hebben op de groei en ontwikkeling van de baby. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden en heeft na de geboorte vaker medische zorg nodig. Zo wordt 11% van de baby’s opgenomen na bevalling. Wat dit voor gevolgen heeft voor de algemene gezondheid van kinderen van vrouwen met PCOS op de lange termijn is nog onduidelijk.
Wat zijn momenteel de adviezen voor zwangere vrouwen met PCOS?
Momenteel is de zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap hetzelfde voor vrouwen met en zonder PCOS.
In steeds meer ziekenhuizen wordt geadviseerd de zwangerschap (deels) te laten controleren in het ziekenhuis. Daarnaast wordt in de internationale richtlijn geadviseerd om vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap twee keer te testen op suikerziekte: één keer in het eerste trimester van de zwangerschap (in ieder geval vóór de 20e week van de zwangerschap) en één keer tussen de 24 en 28 weken.
Uiteraard gelden de huidige adviezen voor een gezonde levensstijl. Een gevarieerd gezond dieet, aandacht voor (niet teveel) gewichtstoename en voldoende lichamelijke beweging is belangrijk. Voedingssupplementen met foliumzuur worden aanbevolen vanaf 4 weken vóór de bevruchting en zijn voor vrouwen met PCOS vermoedelijk de gehele zwangerschap van toegevoegde waarde.
Er zijn momenteel echter geen effectieve methoden of middelen om de kans op problemen die gepaard gaan met PCOS tijdens de zwangerschap echt terug te dringen.
In de MYPP studie onderzoeken we of myo-inositol, naast foliumzuur (dat al wordt aanbevolen), van toegevoegde waarde is voor zwangere vrouwen met PCOS. Hiermee hopen we dat de zwangerschap veiliger wordt voor moeder en kind.
Wat is myo-inositol?
Myo-inositol is een vitamine-achtige stof met een wat zoete smaak. Dit suikerachtige stofje is van nature volop aanwezig onze voeding, met name in fruit en groenten. Een gemiddeld dieet bevat ongeveer 1.5 gram myo-inositol per dag. Daarnaast wordt normaal gesproken een groot deel van de hoeveelheid myo-inositol die je dagelijks nodig hebt door het lichaam zelf aangemaakt.
Deze lichaamseigen stof vormt een belangrijke bouwsteen van onze cellen en is betrokken bij allerlei processen in het lichaam. Zo speelt het een rol in de regulatie van de bloedsuikerspiegel en is het belangrijk voor een gezonde hormoonbalans en vetstofwisseling.
Myo-inositol werd eerst beschouwd als lid van de vitamine-B familie en wordt momenteel als voedingssupplement steeds meer gebruikt vanwege verschillende mogelijke gezondheidsbevorderende effecten.
Waarom myo-inositol bij PCOS?
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS vaak een tekort hebben aan myo-inositol. Dit kan bijdragen aan een verstoorde hormoonbalans. Het is al enige tijd bekend dat het voedingssupplement myo-inositol van toegevoegde kan zijn voor vrouwen met PCOS. Onderzoeken tonen aan dat dagelijkse inname van myo-inositol buiten de zwangerschap helpt suiker-, insuline- en testosteronspiegels te herstellen en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Myo-inositol kan in zekere zin gezien worden als een ‘gezonde suiker’ die kan helpen de hormoonbalans en suikerspiegels bij vrouwen met PCOS te herstellen.
Wat is er tot nu toe bekend over myo-inositol tijdens de zwangerschap?
Er zijn momenteel een aantal onderzoeken in het buitenland verricht om te kijken of extra inname van myo-inositol tijdens de zwangerschap van toegevoegde waarde is voor onder andere vrouwen met overgewicht. Hieraan namen meer dan 500 vrouwen deel. Een deel hiervan had PCOS. Dagelijkse inname van myo-inositol bleek de kans op zwangerschapssuikerziekte te verlagen met 65%. Ook kwamen hoge bloeddruk en vroeggeboorte minder vaak voor. In geen van deze onderzoeken werden bijwerkingen of nadelige effecten gemeld.
We weten nog niet of myo-inositol suppletie tijdens de zwangerschap van toegevoegde waarde is bij PCOS en naast foliumzuur moet worden aanbevolen aan alle vrouwen met PCOS.
Meer weten over de onderzoeken met myo-inositol die tot nu toe zijn verricht in de zwangerschap? Stuur een mail naar MYPP.trial@erasmusmc.nl
Is myo-inositol veilig tijdens de zwangerschap?
Ja, bij gebruik van myo-inositol tijdens de zwangerschap, in de hoeveelheden als in dit onderzoek, zijn geen schadelijke effecten bekend voor moeder en kind. Dit is ook niet te verwachten aangezien we deze lichaamseigen stof van nature binnenkrijgen via onze dagelijkse voeding en daarnaast in soortgelijke hoeveelheden als u inneemt in de supplementen door het lichaam zelf wordt aangemaakt.
MYPP-trial algemene contactgegevens
E-mailadres: MYPP.trial@erasmusmc.nl
Telefoon: +316 500 948 94
Zorgprofessionals kunnen voor meer informatie, documenten en vragen terecht op onze website voor zorgverleners. Klik hier om deze website te bezoeken.