Over MYPP-trial

Meer informatie over dit onderzoek

Het hebben van PCOS kan niet alleen van invloed zijn bij het zwanger worden maar vergroot de kans op gezondheidsproblemen en kan tijdens de zwangerschap voor complicaties voor u en uw ongeboren baby zorgen. Zo ontwikkelt 25% van de vrouwen met PCOS zwangerschapssuikerziekte en er is een verhoogde kans op hoge bloeddruk (2x zo hoog) en om te vroeg te bevallen. Dit kan ook effect hebben op de groei en de ontwikkeling van de baby en kan leiden tot extra zorgbehoefte en bijvoorbeeld ziekenhuisopname na de geboorte. Ga voor meer algemene informatie over PCOS en risico’s naar deze pagina.

Uiteraard is een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap belangrijk. De huidige adviezen en middelen blijken echter onvoldoende om de kans op zwangerschapscomplicaties voor vrouwen met PCOS echt te verlagen.

De MYPP-trial is bedoeld om de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap te bevorderen door het verbeteren van de dagelijkse voeding met behulp van het voedingssupplement. Daarnaast zal dit onderzoek bijdragen aan meer kennis over de invloed van PCOS op de gezondheid van moeder en kind.

We onderzoeken of het gebruik van het voedingssupplement ‘myo-inositol’ de zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met PCOS kan verbeteren en mogelijk ook voordelen biedt voor de algemene gezondheid van moeder en kind.

Myo-inositol is een vitamine-achtige stof dat volop aanwezig is ons dagelijks dieet en daarnaast door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Klik hier voor meer informatie over myo-inositol.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS vaak een tekort hebben aan myo-inositol. Dit kan bijdragen aan een verstoorde hormoonbalans en suikerspiegels. Uit buitenlands onderzoek, bij vrouwen met overgewicht (met en zonder PCOS), blijkt het dagelijks gebruik van myo-inositol de kans op zwangerschapssuikerziekte te verlagen. Ook kwamen hoge bloeddruk en vroeggeboorte minder vaak voor. In de MYPP studie onderzoeken we of het dagelijks gebruik van myo-inositol mogelijk voordelig is voor alle zwangeren met PCOS.

Als deelnemer aan het onderzoek krijgt u het advies tijdens de zwangerschap (tot aan de bevalling) tweemaal daags een voedingssupplement te gebruiken. De helft van de deelnemers krijgt een voedingssupplement met daarin myo-inositol, toegevoegd aan de standaard aanbevolen hoeveelheid foliumzuur. De andere helft krijgt voedingssupplementen met alleen foliumzuur. Loting bepaalt of u wel of geen myo-inositol krijgt. U en de onderzoeker hebben hier geen invloed op en weten niet welke supplementen u krijgt. Aan het eind van het onderzoek zullen de twee groepen met elkaar vergeleken worden om het effect van myo-inositol suppletie te beoordelen.

Tijdens het onderzoek krijgt u de zorg en begeleiding waar u tijdens uw zwangerschap en bevalling recht op heeft. Ook zullen wij uw gewicht in de gaten houden en enkele bepalingen in uw bloed en urine doen om het effect van het voedingssupplement te beoordelen. Met behulp van een echo wordt de groei van uw baby ingeschat. Alle onderzoeken vinden plaats tijdens uw gebruikelijke zwangerschapscontroles in het ziekenhuis.

Benieuwd wat deelname precies voor u inhoudt? Klik dan hier.

 

De verwachting is dat dagelijks gebruik van myo-inositol de uitkomst van de zwangerschap kan verbeteren. Dit betekent dat deelname, indien u loot voor de voedingssupplementen met myo-inositol, mogelijk ook voor u voordelen biedt. Uw deelname draagt in ieder geval bij aan meer kennis rondom PCOS en betere behandeladviezen.

De MYPP-trial wordt gesubsidieerd door ZonMw. Zie voor meer informatie over de subsidieregeling ook deze pagina op de website van ZonMw.